O nas

“Goslarska delavnica vedno nasmejanega Pavla Skaze, ki mu besed zlepa ne zmanjka, je pravi mali muzej izdelovanja godal. Ob stenah so razstavljene številne violine, različnih barv, velikosti, nekatere z umetniško izrezljanim polžem. Vedno je kje tudi kakšen violončelo, pa viole. Vidiš violine v nastajanju in takšne, ki so jih neprevidni prinesli popravit. Do danes Skaza še ni dobil tako uničenega inštrumenta, da ga ne bi mogel oživiti. Z njegovimi mojstrovinami pa lahko mnogi zaživijo svoje sanje.” Vir: Delo – povezava

Pomembno vlogo v mojem življenju je violina dobila, ko sem se zaposlil v Glasbeni šoli v Slovenskih Konjicah. V njen svet me je popeljal profesor violine, kasneje pa sem se v sodelovanju z že priznanim izdelovalcem violin sam lotil njene izdelave. Moj prvi mentor je bil mojster Vladimir Proskurnjak iz Varaždina. Pod njegovim vodstvom sem izdelal prvi dve violini.

Izdelava

Violine, ki prihajajo iz mojih rok, so narejene po modelih znanih italijanskih mojstrov, kot so Guarneri, Stradivari in Testore.

V celoti so izdelane ročno, vključno z lakiranjem in poliranjem do visokega sijaja. Pri tem uporabljam samo naravne in okolju prijazne materiale (lepila, lake, itd.).


Delavnica

Nedaleč iz vasi Vitanje boste naleteli na hišo rumene barve, v njej boste našli goslarski atelje, delavnico in mene.

Ko boste z očmi preleteli po stenah, boste imeli možnost občudovati številne violine in druga godala, med njimi skoraj 200 let star primerek (Ludvig Fleischmann, Maribor, 1824).


Popravilo

V moji goslarski delavnici opravljam vsa obnovitvena dela in popravila na vseh godalih. Tu opravljam menjavo ubiralk, menjavo in izdelavo kobilic, vijakov, lepljenje zvočnic, obodov in vratu, retuširanje in poliranje laka, menjavo gredic (rebro), žimljenje lokov, ostala vzdrževalna dela na godalih in optimizacijo instrumenta (maksimalna nastavitev).